Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. A jaja, pochodzące od szczęśliwych kur przebywających całe dnie w naturalnych warunkach i dobierających sobie pożywienie według własnego uznania - to dopiero JAJA!
Naturalne jajo to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Nie brak w nim szczególnie cennych biologicznie składników, takich, jak działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamujaca procesy utleniania foswityna czy zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna.
Obniżona zawartość cholesterolu w jajach zielononóżek, potwierdzona przez Instytut Zootechniki w Balicach, stanowi dodatkowy walor marketingowy tego produktu.
Jaja pochodzące od odpowiednio żywionych niosek, poza swoją tradycyjną funkcją żywieniową, mogą pełnić rolę żywności leczniczej.